8 May 2023 Corporatiu

Reunió del Comité Directiu i Seminari Internacional d'EURORAI a Santiago de Compostel·la

València, 8 de maig de 2023.- Els passats 4 i 5 de maig van tindre lloc a Santiago de Compostel·la la reunió del Comité Directiu i el Seminari Internacional de l'Organització Europea de les Institucions Regionals de Control Extern del Sector Públic (EURORAI). Dues importants cites que van comptar amb la presència del síndic Antonio Mira Perceval, l'auditor Joaquín Izquierdo, així com Edgar Thinnes i Marina Ferrer, membres de la Secretaria Tècnica d'EURORAI, amb seu permanent a la Sindicatura.

Comité Directiu 

En la seua primera reunió semestral de 2023, celebrada el 4 de maig, el Comité Directiu d'EURORAI va aprovar l'adhesió del Tribunal de Comptes del Sarre en qualitat de membre de ple dret. Amb aquesta adhesió, ja formen part d'EURORAI els tribunals de comptes de 14 dels 16 estats federats en els quals es divideix Alemanya.

A més, es van aprovar els comptes anuals de 2022 i es van tractar els preparatius per a les activitats previstes en 2024. En aquest any es continuarà cooperant amb el Grup de Treball Espacial d'EUROSAI sobre l'auditoria de les corporacions locals i es celebraran dos seminaris. Un tractarà sobre les auditories realitzades pels òrgans regionals de control extern en relació amb el canvi climàtic i els reptes que planteja i tindrà lloc el 24 de maig a la ciutat austríaca de Graz; l'altre, amb el títol “Els òrgans regionals de control extern del sector públic - els guardians de la democràcia”, es celebrarà al setembre a Brussel·les en la representació de l'Estat federat d'Hesse davant la UE.

Altres assumptes que es van tractar en la reunió inclouen els canvis en la composició del Comité Directiu, on han sigut nomenats un nou membre titular i un suplent per al país membre Àustria i un nou membre titular per al país membre França.

Seminari Internacional

Després de la reunió del Comité Directiu, el 5 de maig va arrancar el Seminari Internacional anual, que es va celebrar per primera vegada a Galícia i l'obertura del qual va ser a càrrec del Conselleiro Maior, José Antonio Redondo López. Sota el títol “Els òrgans regionals de control extern i l'avaluació de resultats - un intercanvi d'experiències”, més d'un centenar de participants de 13 països van assistir a aquest fòrum en el qual es va debatre sobre l'avaluació i els resultats de les polítiques públiques. L'esdeveniment va ser organitzat pel Consello de Contas de Galícia i EURORAI va congregar a representants d'òrgans independents de control d'Alemanya, Àustria, Bòsnia i Hercegovina, el Regne Unit, França, Lituània, Noruega, Polònia, Portugal, Suècia, Suïssa, el Brasil i, per descomptat, la representació dels tretze OCEX de l'estat integrats en l'Associació d'Òrgans de Control Extern Autonòmic (ASOCEX).

Santiago es va convertir en punt de referència del debat sobre l'avaluació dels resultats dels programes d'intervenció pública. Enfront de la visió tradicional del control extern del sector públic, centrada en la legalitat de la despesa i la regularitat comptable, es va abordar la importància dels enfocaments avaluadors relatius a l'eficàcia, economia i eficiència, però també a la sosteniblitat de la despesa i ingrés públic.

Al seminari es van presentar les ponències al voltant de l'avaluació de resultats del Tribunal de Comptes d'Estiria (Àustria), la Cambra de Comptes del Gran Est (França), Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana (Espanya), Tribunal de Comptes de Brandburgo (Alemanya), Oficina d'Auditoria d'Escòcia (el Regne Unit), Tribunal de Comptes de Tirol (Àustria), Cambra de Comptes d'Aragó, Consello de Contas de Galícia i Cambra de Comptos de Navarra (Espanya), Cantó de Ginebra (Suïssa) i el Tribunal de Comptes de Baixa Saxònia (Alemanya).

L'auditor de la Sindicatura Joaquín Izquierdo va presentar una ponència en una de les sessions del seminari, mentre que el síndic Antonio Mira-Perceval va moderar una altra de les sessions. La presentació d'Izquierdo, disponible en la web d'EURORAI al costat de la resta de ponències, va ser molt aplaudida pels presents. L'auditor va realitzar una avaluació de resultats de les ajudes públiques a través d'exemples pràctics i amb especial èmfasi en les ajudes del Pla Resistir Plus. La clausura va ser a càrrec de Joan Rosselló Villalonga, síndic major de la Sindicatura de Comptes dels Illes Balears i president d'EURORAI.

Actualment constitueixen EURORAI 103 òrgans de control extern (73 membres de ple dret, 22 membres associats i 9 observadors) de 16 països diferents. Constituïda l'1 d'octubre d 1992 a Manchester, EURORAI, cerca la cooperació entre òrgans de control del sector públic a Europa per a facilitar l'intercanvi d'experiències i fer possible avançar en l'arria comú del control financer del sector públic regional i local amb l'objectiu de garantir que els fons públics s'utilitzen tan bé com siga possible.