23 November 2023 Corporatiu

El síndic major assisteix al lliurament de la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura a Capella de Ministrers

València, 23 de novembre de 2023.- El síndic major, Vicent Cucarella, va estar present ahir a l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (CVC) al grup musical valencià Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, que es dedica des de 1987 a la recuperació i interpretació de la música culta d’abans del 1800 tant valenciana com, en general, de la Corona d’Aragó.

Una tasca d’investigació, divulgació i interpretació d’altíssima qualitat

Coincidint amb el Dia Internacional de la Música i de santa Cecília, patrona dels músics, el reconeixement, celebrat a la Sala de Plens del Palau de Forcalló, seu del CVC, arrancà amb les paraules de la seua presidenta, Dolors Pedrós, qui explicà que la institució ha tingut en compte per a atorgar el premi a la Capella de Ministrers “l’altíssima qualitat interpretativa i els fruits d’un ingent treball d’investigació sobre el patrimoni musical anterior al segle XVIII”, cosa que “l’ha convertida en una de les millors formacions europees en aquest camp”. A més, la institució ha valorat el seu compromís “amb les idees de restitució i d’educació sobre la música culta valenciana i, en general, de la Corona d’Aragó, amb totes les influències de les cultures musicals pròximes”. La presidenta del CVC acabà la seua presentació declarant que la música de Capella de Ministrers “fa olor a Mediterrània i sona a Mediterrània”.

Excel·lència i singularitat de la formació

El músic Vicent Torrent, membre de la institució, va ser l’encarregat de fer la tradicional laudatio que justifica el reconeixement. Torrent parlà de l’excel·lència i la singularitat de la formació, constatades en els 68 àlbums enregistrats des que es va crear, els més de 1.700 concerts i en els projectes culturals d’iniciativa pròpia, com ara la reconstrucció d’instruments trobats en les pintures del presbiteri de la catedral de València quan es van restaurar o la creació de l’Acadèmia per a Joves Músics.

De pares a fills, sense divos

Carles Magraner, després de nomenar els músics de la formació, els quals, com va dir, han contribuït a “posar València en el món”, va agrair el premi i va subratllar que la importància de comptar amb el suport de les institucions. Magraner va remarcar que la Capella intenta “restaurar la música del passat per a portar-la als nostres contemporanis en un moment en què es valora més que mai l’antic”. També va reivindicar “la manera de comprendre la música dels autors del passat, la que passava de pares a fills, sense divos: treballadors artesanals, amb instruments d’afinacions distintes, singulars, en cada lloc”.

Després de la firma en el Llibre d’Honor del CVC i del lliurament de la Medalla, Carles Magraner es va traslladar al vestíbul del Palau de Forcalló, on l’esperaven els músics de la Capella. El grup va tocar i cantar els temes Folies de les Caterines, Mareta i Tocs de Morella: gegants, traspassat i albades, per al delit d’un públic que els va dedicar forts aplaudiments.

La Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura arrodoneix un llistat de guardons que fa temps que reconeixen la música de la Capella de Ministrers, des de la Millor Producció Discogràfica del Ministeri de Cultura (1990), a la International Classic Music Awards (ICMA) en la categoria de música antiga per l’àlbum Quattrocento  en 2018 i per El collar de la paloma en 2023, passant pel premi Carles Santos de la Música Valenciana, el 2018, per la seva feina de recuperació del patrimoni musical.