16 November 2021 Corporatiu

El síndic major assisteix a les jornades RIFDE "Finances autonòmiques: els assumptes pendents" a Santiago de Compostel·la

València, 16 de novembre de 2021.- Els passats 10 i 11 de novembre, el síndic major, Vicent Cucarella, va assistir a Santiago de Compostel·la a les jornades organitzades per la Xarxa d'Investigadors en Finançament autonòmic i Descentralització Financera a Espanya (RIFDE) i la Càtedra de Finances Autonòmiques de la Universitat de Vigo. Sota el títol “Finances autonòmiques: els assumptes pendents”, les jornades van ser inaugurades per Almudena Chacón, directora general de planificació i pressupost de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública de Galícia, i Santiago Lago Peñas, catedràtic i codirector de RIFDE.

A la inauguració li va seguir una conferència del director executiu de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), Ángel de la Fuente, sobre “Què fer mentre s'espera la reforma del finançament”, en la qual va defensar un fons d'anivellament que equipare a la mitjana (en població ajustada) a aquelles comunitats autònomes que es troben infrafinançades. Aquesta solució transitòria coincideix amb la proposta de la Comissió d'experts nomenada per les Corts Valencianes per a analitzar els problemes financers de la Generalitat Valenciana. Després va arribar la taula redona “La reforma pendent: sobre urgències i pegats”, amb els consellers autonòmics Pilar Blanco-Morales (Junta d'Extremadura), Carlos Fernández Carriedo (Junta de Castella i Lleó), Miguel Corgos (Xunta de Galícia) i Vicent Soler (Generalitat Valenciana). Cadascun amb l'accent posat en els detalls propis, acordes amb les característiques soci-poblacionals, geogràfiques i econòmiques dels seus respectius territoris, els quatre consellers van coincidir que l'actual finançament és escás per al nivell de competències assumit i, per tant, ha de ser revisada a l'alça. També van estar d'acord que la reforma ha d'incloure una major responsabilitat fiscal de les comunitats autònomes.

Una de les intervencions més esperades del primer dia era la del conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Comunitat Valenciana, Vicent Soler, per ser aquesta comunitat una de les més perjudicades en el repartiment actual. Soler va defensar que la reforma del sistema de finançament autonòmic "és urgent i inajornable" i va incidir en què han d'abordar-se sense dramatismes "la inequitat horitzontal entre comunitats autònomes i la insuficiència global del sistema, amb majors recursos a repartir perquè totes les autonomies puguem sostindre el nostre Estat del Benestar". En aquest sentit, va destacar la importància d’"exigir la suficiència dels recursos com a base de la reforma, ja que això permetria l'acostament progressiu a la despesa mitjana de les autonomies pitjor finançades com la Comunitat Valenciana; posar fi a la discriminació dels ciutadans i ciutadanes en funció del territori en el qual residisquen i, alhora, que la resta de les comunitats autònomes es veren també beneficiades". Segons el titular d'Hisenda, "la reforma no pot ser de suma zero, no volem més recursos a costa que els perden altres territoris", va assegurar, i va instar que es complisca "el principi bàsic d'equitat en la distribució dels recursos, garantint la igualtat entre els territoris". Finalment, Soler va afirmar que el nou model de finançament “ha de proporcionar a les comunitats els recursos necessaris per a la prestació dels serveis públics fonamentals en condicions de qualitat similars i, especialment, després de la pandèmia, atés que hem de fer front a unes majors despeses en Sanitat, Educació i Serveis Socials".

El programa del segon dia va abordar en dues taules redones el “Deute públic i el sanejament financer dels governs regionals” i “Les necessitats de despesa en el sistema de finançament autonòmic: què canviar i què mantindre?”, per a acabar amb la conferència de cloenda “Perspectives sobre el finançament autonòmic” a càrrec de la secretària general de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d'Hisenda, Inés Olóndriz Moragas.