14 December 2021 Corporatiu

Destacada participació de la Sindicatura en les XIV Trobades Tècniques dels Òrgans de Control Extern autonòmics

València, 13 de desembre de 2021.- La Sindicatura va participar els passats 2 i 3 de desembre en les XIV Trobades Tècniques dels Òrgans de Control Extern autonòmics (OCEX), que es celebraren a Santiago de Compostel·la amb el Consello da Contas de Galícia com a amfitrió.

En el bonic entorn del Pazo de Fonseca, un edifici del segle XVI pertanyent a la Universitat de Santiago de Compostel·la, es van donar cita al voltant de 200 professionals en unes trobades que tenen lloc biennalment i que en aquesta ocasió giraren al voltant del lema “Auditoria de la resposta a la COVID-19 i de la implementació de la Iniciativa Next Generation European Union (NGEU)”. A més a més, aquestes jornades incidiren també en la fiscalització de les ajudes i subvencions concedides per l’Administració per a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia en l’economia, l’administració electrònica, l’eficiència, el medi ambient, la ciberseguretat i la intel·ligència artificial com a nous reptes dels òrgans de control extern.

Les ponències de les trobades s’organitzaren al voltant de  tres grups principals de treball: Auditoria de la resposta a la COVID-19 i el nou marc NGEU, Auditoria operativa i prevenció i lluita contra el frau i Auditoria i l’administració digital dels OCEX. Totes elles comptaren amb membres del personal de la Sindicatura, tant com a ponents com a participants, que exposaren alguns dels treballs realitzats per l’entitat fiscalitzadora.

Primer dia: la importància de les auditories operatives

La inauguració d’aquestes trobades va córrer a càrrec del president del Parlament de Galícia, Miguel Ángel Santalices Vieira; el conselleiro maior del Consello de Contas de Galícia, José Antonio Redondo López; el conselleiro de l’àrea institucional del Consello de Contas de Galícia, Simón Rego Vilar; l’interventor general de la Comunitat Autònoma, Xunta de Galicia, Arturo López Iglesia; i el síndic major de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana, Vicent Cucarella, actual president d’ASOCEX. El síndic major destacà en la seua intervenció la conveniència d’afrontar el paper que compleixen els OCEX amb un major grau de resiliència davant els nous canvis. “Estem immersos –va dir Cucarella- en diversos reptes transcendentals, no sols en el nostre àmbit merament fiscalitzador, sinó també en la nostra funció d’ajuda a l’adaptació del sector públic davant un món canviant”.

Dins del grup de treball Auditoria de la resposta a la COVID-19 i el nou marc NGEU, el tècnic d’auditoria Gabriel Martínez Martí exposà la seua ponència Auditoria de la legalitat de les subvencions concedides per motiu de la COVID-19 per l’Administració de la Generalitat Valenciana en 2020, en la qual analitzà els riscos d’auditoria en la fiscalització de subvencions concedides per a pal·liar els efectes de la pandèmia segons l’experiència pràctica de la Sindicatura de Comptes.

Dins del mateix grup de treball, Alejandro Salom, cap de la Unitat d’Auditoria de Sistemes d’Informació, presentà la seua ponència Fiscalització COVID 19: Ajudes de la Generalitat Valenciana a persones amb rendes baixes afectades per un ERTO. En la seua intervenció, Salom analitzà els factors que incrementen els riscos en unes ajudes d’aquest tipus i les tècniques que s’han hagut d’incorporar de manera intensiva a aquest treball de fiscalització.

El grup de treball sobre auditories operatives comptà amb la participació del nostre auditor Joaquín Izquierdo i l’ajudant d’auditoria Raquel González, els quals exposaren l’Auditoria operativa de la gestió de l’enllumenament públic dels municipis de la Comunitat Valenciana. Un bon exemple de com el medi ambient s’integra en les auditories, així com de la necessària posada a punt dels OCEX com a administracions del segle XXI.

Pel que fa al grup de treball sobre l’auditoria i l’administració digital dels OCEX, Manuel David Serrat va ser l’encarregat, dins del bloc de seguretat, d’exposar el Procés de Certificació de l’E.N.S. en la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana. El tècnic d’organització i coordinació de sistemes i tecnologies de la informació de la Sindicatura va compartir amb la resta d’OCEX el procés de certificació per a l’Esquema Nacional de Seguretat en el qual està immers l’ens fiscalitzador amb l’objectiu d’aportar la nostra experiència i remarcar la necessitat de seguir aquest camí, d’acord amb les exigències que s’imposen als comptedants que fiscalitzen els OCEX.

Per la seua banda, el nostre secretari general, Lorenzo Pérez, presentà una ponència dins del bloc d’administració electrònica que contestà a la pregunta A què ens hem dedicat els OCEX durant la pandèmia? El secretari general, qui també havia participat el dia anterior en els II Encontres dels Serveis Jurídics dels OCEX a Santiago, va fer un repàs per la necessària adaptació a un nou model de funcionament a través de l’exemple de la Sindicatura. Des de la gestió digital al teletreball, passant per la reorientació a la dada i la transformació de l’aparell tècnic burocràtic dels OCEX, Pérez apuntà les línies d’actuació futures que han de consolidar un canvi de paradigma que ja no té tornada enrere. 

Segon dia: els reptes davant les noves formes de control de l’Administració local

La participació de la Sindicatura en la jornada matinera del segon dia s’emmarcà en el grup de treball sobre l’Administració local. El síndic Antonio Mira-Perceval va abordar el tema Les entitats del Sector Públic Local no obligades a retre comptes. Una llacuna legal en vies de solució? El síndic posà el focus en les entitats participades per una pluralitat d’entitats locals on cap d’elles està en una posició predominant, les quals queden fora del control dels OCEX, i expressà “la necessitat de promoure una reforma de la legislació local i/o autonòmica per a acabar amb aquesta llacuna legal que permet que moltes entitats seguisquen en l’ombra”.

Per la seua part, les tècniques d’auditoria Pilar Ríos i Mª José Brotons exposaren la seua ponència sobre L’entorn de control i la utilització de la ferramenta DINTRE en l'àmbit de les entitats locals. Ríos i Brotons varen resumir l’experiència adquirida durant els deu anys de fiscalització del control intern de les entitats locals per part de la Sindicatura, van explicar com es porten a terme aquests tipus de treballs, els qüestionaris que han elaborat a tal efecte i el paper que juga la ferramenta DINTRE en el treball que estan desenvolupant actualment.

Lliurament del XXII Premi Auditoría Pública

Així mateix, es va lliurar el premi al millor article de l'any 2020 en la revista Auditoría Pública, que enguany va correspondre als funcionaris de la Cambra de Comptes d'Andalusia Raúl Rodríguez i Rocío Bernal pel seu treball “Aproximació pràctica a les recomanacions d'auditoria del sector públic i el seu seguiment”.

La publicació de l'Associació dels Òrgans de Control Extern (ASOCEX) s'ha consolidat, dins del món professional de la fiscalització i el control dels fons públics, com una eina de treball imprescindible. El propi Conselleiro Maior durant el lliurament del guardó recordava l’editorial del primer número, el qual deia textualment «Des d'Auditoría Pública volem donar a conéixer el que fem i el que uns altres fan. Així mateix, ens agradaria ser un punt de trobada d'interessos, idees i experiències per a, des del rigor, la pluralitat i la professionalitat, contribuir a fer més efectiva la funció de control, i, a través d'ella, la pròpia acció pública». Uns objectius que 25 anys després, segons José Antonio Redondo, “podem afirmar amb rotunditat que hem aconseguit”.

Al lliurament del premi li va seguir una entrevista al director del diari La Voz de Galicia, Xosé Luis Vilela Conde, que abordà les relacions entre els mitjans de comunicació i els OCEX.

Per últim, acomiadaren aquesta edició de les trobades el Conselleiro Maior del Consello de Contas de Galicia, José Antonio Redondo López; el Conselleiro de Facenda de la Xunta de Galicia, Miguel Corgos López-Prado; el catedràtic de la Universitat de Vigo Santiago Lago Peñas; i el síndic major i president d’ASOCEX, Vicent Cucarella.  El síndic major agraí a ASOCEX i al Consello de Contas “la perfecta organització d’un esdeveniment tan difícil en les condicions actuals” i destacà l’elevada participació en les sessions i la qualitat de les comunicacions i conferències. Cucarella, qui qualificà les trobades com “el seminari més profitós per als OCEX”, expressà també la seua preocupació sobre la complexitat que va a comportar la correcta anàlisi de l’eficàcia i l’eficiència dels projectes que reben els fons Next Generation destinats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En aquest sentit, posà el focus en que un endeutament públic desmesurat “dificultarà el sosteniment futur dels serveis públics fonamentals, que sols es vorà justificat si és pel benestar col·lectiu, no sols d’aquesta generació, sinó també de les següents”.

I ací acabaren dos intensos dies d’interessants sessions de treball, conversacions, tertúlies i intercanvi d’impressions, amanits per l’incomparable marc de la preciosa ciutat de Santiago de Compostel·la. Les properes trobades tindran lloc en 2023 i estaran organitzades per la Cambra de Comptes d’Aragó.