27 December 2023 Corporatiu

La Sindicatura de Comptes presenta el seu programa anual d’actuació 2024

València, 27 de desembre de 2023. Abans de concloure l’exercici 2023, la Sindicatura presenta el Programa Anual d’Actuació 2024 (PAA2024), aprovat pel seu Consell el passat 13 de desembre. Un ampli full de ruta que auditarà en l’àmbit autonòmic, entre d’altres aspectes, la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social; la promoció i gestió de la vivenda protegida –conjuntament amb el Tribunal de Comptes– i els sistemes d’informació de gestió del personal docent.

D’altra banda, no faltarà l’Informe d’auditoria financera i de legalitat del compte de l’Administració de la Generalitat Valenciana, així com els dedicats al compliment en matèria de contractació, subvencions i ajudes, despeses de personal, juntament amb els informes específics de diferents ens auditats com Labora, el Consorci Hospital General Universitari de València, l’Agència Tributària Valenciana, les societats Fira València i Fira Alacant o la ITV, fins completar els cinc volums corresponents a la fiscalització del Compte General de la Generalitat Valenciana.

Alhora, també es farà una avaluació de la planificació estratègica de les subvencions en el sector públic autonòmic valencià, així com una anàlisi de l’execució de mesures d’intervenció dissenyades en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Una iniciativa pública, juntament amb les subvencions i ajudes del Pla Resistir Plus, que són importants per a l’economia i a les quals els òrgans de control han de prestar especial atenció per a verificar que els recursos públics es gasten respectant els principis de bona gestió. També es finalitzarà l’avaluació del grau d’avanç del Pla ÒPTIMA de la Conselleria de Sanitat per a l’optimització de temps i millora de l’atenció sanitària.

En el plànol de l’administració electrònica, es completarà el seguiment del projecte NEFIS de la Generalitat Valenciana, tot analitzant la configuració de la seua seguretat i el seu desplegament en els organismes autònoms. Aquest projecte té com a objectiu facilitar la plena implantació de l’administració electrònica, contribuint així a ampliar i reforçar la transparència de l’activitat pública i facilitar el dret d’accés a la informació a la ciutadania. En aquest sentit, la Sindicatura també conclourà l’auditoria de la Plataforma de gestió de tramitacions electròniques de la Generalitat Valenciana.

Pel que fa a la ciberseguretat en l’àmbit autonòmic, el PAA2024 inclou una avaluació de l’estructura de govern corporatiu i de la ciberseguretat en el sector públic instrumental, així com una anàlisi de la gobernança de les TI i sobre la ciberseguretat de l’Administració de la Generalitat.

No faltaran tampoc en aquest programa anual els habituals informes sobre el Compte General de les Corts Valencianes, amb la finalització del de 2022. Per últim, s’auditarà el Fons de Compensació Interterritorial, el fons públic depenent dels pressupostos generals de l’Estat i que actua amb la finalitat de corregir desequilibris econòmics interterritorials i fer efectiu el principi de solidaritat.

Com és habitual, la Sindicatura realitzarà també algunes auditories operatives, treballs exhaustius que de vegades s’allarguen diversos anys i que proporcionen als ciutadans informació sobre com es gestionen els fons públics i si aquests contribueixen a la consecució dels objectius de les polítiques públiques d’una forma eficient. En el PAA2024 estan previstes dues auditories operatives dedicades a l’àmbit educatiu, una sobre l’atenció educativa a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i una altra sobre el programa 421.70, “Infraestructures educatives”, ambdues iniciades en 2023 i que finalitzaran en 2024. Pel que fa a la sanitat, també s’abordaran amb aquesta figura les despeses ocasionades en la prestació sanitària per l’atenció a desplaçats temporals, que s’iniciarà en 2024 i s’acabarà en 2025. En els últims deu anys la Sindicatura de Comptes s’ha constituït com un referent entre els òrgans de control extern en apostar decididament per aquest tipus d’auditories, que realitza des de fa quasi trenta anys.

Dins del seu control a les entitats locals i en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), en 2024 es publicarà l’auditoria de les actuacions realitzades pels ajuntaments beneficiaris de les subvencions destinades a la transformació digital i modernització de les administracions de les entitats locals. Pel que fa al compte general de les entitats locals, es finalitzarà el de l’exercici 2023 i s’iniciarà el de 2024. I el mateix passarà amb la fiscalització de la contractació en les entitats locals durant 2022 i durant 2023. I pel que fa a la fiscalització del control intern dels ajuntaments, s’analitzaran els acords i resolucions contraris a objeccions formalitzades pels interventors locals, així com les anomalies detectades en matèria d’ingressos i acords adoptats amb omissió de tràmit de fiscalització prèvia durant l’exercici 2023.

A més, continuant amb la seua preocupació per les crisis climàtica i energètica, la Sindicatura fiscalitzarà l’establiment de zones de baixes emissions en els ajuntaments, així com les mesures d’estalvi i eficiència energètica en l’àmbit local, ambdós treballs en col·laboració amb el Tribunal de Comptes.

Pel que fa a les auditories de ciberseguretat, un àmbit en el qual la Sindicatura és capdavantera, en l’àmbit local es farà seguiment de les realitzades dels controls bàsics de ciberseguretat de les entitats locals en l’exercici anterior. A més, l’Ajuntament de València vorà auditada la gestió de la tresoreria amb la nova aplicació de gestió economicofinancera SEDA. Així mateix, en 2024 voran la llum les auditories dels comptes dels ajuntaments d’Alzira, Xirivella, Torrent, Redovà i Ontinyent, així com la de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics; i s’iniciaran les de l’Ajuntament de Xixona i la Diputació de Castelló.

Cal dir que la rendició de comptes de les entitats locals s’efectua per mitjà de la plataforma informàtica explotada per la Sindicatura de Comptes, altres òrgans de control extern autonòmics i el Tribunal de Comptes. En el lloc web de la Sindicatura es manté sempre actualitzada la relació de les entitats locals que no han remés els seus comptes a la Sindicatura i els esforços de l’ens fiscalitzador perquè es reduïsca el retard en els terminis de rendició condueixen any rere any a un alt grau d’acompliment d’aquesta obligació.

Per últim, en 2024 es finalitzarà la fiscalització de la gestió i recaptació de tributs locals, un treball que s’ha abordat per mitjà d’una auditoria operativa que inicià en 2023.

Pel que fa a les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, seran objecte d’un informe de control formal de la rendició de comptes. A més, en les cinc es realitzarà una auditoria de la governança de la ciberseguretat.

Per últim, s’analitzarà el règim jurídic aplicable a la Fundació per a la Investigació Príncep Felip. I, com cada any, la Sindicatura realitzarà els treballs necessaris per a mantindre actualitzades BADESPAV –la Base de Dades Econòmiques del Sector Públic Autonòmic Valencià– i INVENS –l’Inventari d’Ens Subjectes a la Fiscalització de la Sindicatura de Comptes.

Quant al control intern de la Sindicatura mateixa, des de 2022 està en funcionament el control addicional en la gestió econòmica de l’ens fiscalitzador complementari de les auditories financera i de legalitat anuals, consistent en la funció de control financer permanent.

En relació amb la metodologia de treball, totes les fiscalitzacions que realitza la Sindicatura es fan d’acord amb les disposicions legals i normes tècniques d’auditoria recollides en el Manual de fiscalització de l’ens. Des de 2021, s’han incorporat al Manual les “Normes internacionals d’auditoria adaptades al sector públic espanyol” (NIA-ES-SP).

El Programa Anual d’Actuació 2024 està disponible per a la consulta i descàrrega en el lloc web de la Sindicatura.