17 de novembre 2022 Informes

Informes de les auditories financeres de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana. Exercici 2021

València, 17 de novembre de 2022.- La Sindicatura de Comptes ha realitzat sengles auditories financeres dels comptes anuals de l'exercici 2021 de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVC) i de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana (SAMCV), en les quals ha emés les opinions amb excepcions i les recomanacions que figuren a continuació.


Informe d'auditoria financera de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC)

La Sindicatura ha emés una opinió amb quatre excepcions:

  • Existències de programes. Ascendeixen a 824.423 euros, constituïdes íntegrament per bestretes a proveïdors. Insuficient informació en la memòria dels comptes anuals en relació amb el règim de contractació aplicat a les adquisicions de contingut audiovisual. Aquestes existències no haurien de figurar en el balanç de la CVMC, ja que s’haurien d'haver traspassat a la societat dependent, la SAMC.
  • Despeses de personal. El contingut informatiu de la memòria és insuficient pel que fa a l’RLT vigent. A 31 de desembre de 2021, dels 64 llocs de treball previstos en l’RLT estaven coberts 59, tots de manera provisional per mitjà de borses de treball temporal; 51 d'aquests 59 llocs (el 86,4%) s'han cobert amb personal de l'antic grup RTVV.
  • Litigis. Limitació a l'abast. No hem obtingut prou informació que ens permeta determinar si la CVMC hauria d'haver registrat una provisió addicional per a l'adequada cobertura comptable en relació amb els litigis existents.
  • Transferències de la Generalitat i fons de reserva. Limitació a l'abast. No podem estimar l'efecte que puga tindre l'acord del Consell sobre l'import de les transferències a reintegrar per aplicació del Decret 96/2021, la seua comptabilització en els comptes anuals de l'exercici 2021 i el fons de reserva aprovat pel Consell Rector de la CVMC.

Paràgraf d'èmfasi:

Impost sobre el valor afegit. Exercicis 2016 a 2021. A nivell consolidat del grup CVMC-SAMC, la comptabilització dels acords de l'Agència Tributària ha suposat, entre altres ajustos comptables, dotar una provisió per impostos de 25.481.279 euros (1.031.062 euros per IVA 2021 més 24.450.218 euros per IVA 2016 a 2020, segons consta en l'informe de 2020). La Llei de Pressupostos per a l'exercici 2022 preveu que la Generalitat assumisca la càrrega del deute tributari i els interessos.

En les conclusions sobre altres requisits legals i reglamentaris, la Sindicatura detalla els incompliments significatius de la normativa aplicable a la CVMC, entre els quals podem assenyalar:

  • Contracte programa. La vigència del contracte programa 2018-2020 va finalitzar el 31 de desembre de 2020, sense que se n'haja subscrit un de nou.
  • Contractació. Incompliments relacionats amb la valoració del criteri preu, l'estimació del pressupost base de licitació i l'examen de la comissió d'estudi i valoració de projectes.

L'Informe inclou tres recomanacions per a millorar la gestió de la CVMC, que podem resumir com segueix:

  • La normativa interna de la CVMC hauria de preveure una tramitació per a l'estudi, valoració i aprovació de renovació de programes de continguts, i que la persona encarregada de la producció executiva emeta un informe sobre l'execució i finalització d'aquests contractes.
  • En els expedients de contractes ha de deixar-se constància documental sobre els criteris que sustenten els acords sobre incompliments del contractista.

Quant a les recomanacions de l'informe de l'exercici 2020: de les dotze recomanacions que figuraven en aquest informe, la CVMC n’ha implantat totalment una, parcialment cinc i té pendents d'implantar-ne cinc més, mentre que una no té validesa en el marc actual.


Informe d'auditoria financera de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana (SAMC)

La Sindicatura ha emés una opinió amb quatre excepcions:

  • Existències de programes. Ascendeixen a 6.106.729. Insuficient informació en la memòria dels comptes anuals en relació amb el règim de contractació aplicat a les adquisicions de contingut audiovisual. S’haurien d’incloure en el balanç de la SAMC les existències que figuren en el balanç de la CVMC, per 824.423 euros.
  • Despeses de personal. El contingut informatiu de la memòria és insuficient pel que fa a l’RLT vigent. A 31 de desembre de 2021, dels 475 llocs de treball previstos en l’RLT, 470 estaven coberts de manera provisional per mitjà de borses de treball temporal; 411 d’aquests 470 llocs (el 87,5%) s’han cobert amb personal de l’antic grup RTVV.
  • Litigis. Limitació a l’abast. No hem obtingut informació suficient que ens permeta determinar si la SAMC hauria d’haver registrat una provisió addicional per a l’adequada cobertura comptable en relació amb els litigis existents.
  • Transferències de la Generalitat. Limitació a l’abast. No podem estimar l’efecte que puga tindre l’acord del Consell sobre l’import de les transferències a reintegrar per aplicació del Decret 96/2021, en relació amb el càlcul realitzat per la SAMC i la seua comptabilització en els comptes anuals de l’exercici 2021.

Paràgraf d’èmfasi:

Impost sobre el valor afegit. Exercicis 2016 a 2021. A nivell consolidat del grup CVMC-SAMC, la comptabilització dels acords de l’Agència Tributària ha suposat, entre altres ajustos comptables, dotar una provisió per impostos de 25.481.279 euros (1.031.062 euros per IVA 2021 més 24.450.218 euros per IVA 2016 a 2020, segons consta en l’informe de 2020). La Llei de Pressupostos per a l’exercici 2022 preveu que la Generalitat assumisca la càrrega del deute tributari i els interessos.

En les conclusions sobre altres requisits legals i reglamentaris, la Sindicatura detalla els incompliments significatius de la normativa aplicable a la SAMC, entre els quals podem assenyalar:

  • Contractació. Incompliments relacionats amb la valoració del criteri preu, l’estimació del pressupost base de licitació i l’examen de la comissió d’estudi i valoració de projectes.

L’Informe inclou dues recomanacions per a millorar la gestió de la SAMC, que podem resumir com segueix:

  • La normativa interna de la SAMC hauria de preveure una tramitació per a l’estudi, valoració i aprovació de renovació de programes de continguts, i que la persona encarregada de la producció executiva emeta un informe sobre l’execució i finalització d’aquests contractes.

Quant a les recomanacions de l’informe de l’exercici 2020: de les dotze recomanacions que figuraven en aquest informe, la SAMC n’ha implantat totalment dues, parcialment quatre més i té pendents d’implantar-ne cinc, mentre que una no té validesa en el marc actual.


Per a vore l'informe complet de l'auditoria financera de la CVMC, feu clic ací: Informe d'auditoria financera de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació

Per a vore l'informe complet de l'auditoria financera de la SAMC, feu clic ací: Informe d'auditoria financera de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana



NOTA

Aquests resums pretenen ajudar a comprendre els resultats dels nostres informe i facilitar la tasca als lectors i als mitjans de comunicació. Recomanem llegir-los per a conéixer el veritable abast dels treballs realitzats.