13 octubre 2020 Corporatiu

El síndic major assisteix a l’acte institucional del 9 d’Octubre al Palau de la Generalitat

València, 13 d'octubre de 2020.- El síndic major, Vicent Cucarella, va estar present com cada any en l’acte institucional del 9 d’Octubre. Amb la Generalitat engalanada, el Palau més emblemàtic del poble valencià va acollir aquesta jornada de celebració del dia de la Comunitat Valenciana. Enguany, un acte marcat per l’impacte dela pandèmia de la COVID-19 en el qual el president de la Generalitat, Ximo Puig, va recordar els 1.680 valencians i valencianes que han perdut la vida a causa d’aquesta malaltia. 

Aquesta fita commemora la nostra existència com a poble valencià ara fa 782 anys, quan l’entrada de Jaume I a la ciutat de València ens va donar nom i veu com a poble. En aquest sentit, el discurs del president va remarcar el paper del territori valencià al llarg de la història i en el conjunt de l’estat espanyol, tot incloent una referència a l’infrafinançament que patim. 

"La terra ha quedat fort apobrida i desolada de gents". Amb aquesta expressió del dolor de Pere IV el Cerimoniós per la pesta negra que va assolar en 1384 l’antic Regne de València, el president va recordar que el poble valencià s’ha alçat després de moltes tragèdies i va reivindicar el valor de la gent anònima en la lluita contra la pandèmia, tot demanant aliances entre generacions, territoris i sectors productius per a un futur possible. 

En aquest sentit, l’Alta distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Octubre, que es lliura tots els anys en aquest acte, va anar a parar en aquesta ocasió al poble valencià, tot posant de relleu el paper crucial de la responsabilitat individual i col·lectiva del nostre poble des què es va declarar l’estat d’alarma al país. A més, l’Alta distinció de la Generalitat també va ser concedida a diferents col·lectius “que han destacat de manera especial i essencial durant aquesta crisi que estem patint, assumint sense fissures el seu deure en una proporció immensament majoritària”, va destacar la vicepresidenta, Mònica Oltra.

Per últim, el poeta Marc Granell i el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, van estar guardonats amb el Premi de les Lletres i la Distinció Joan Lluís Vives de la Generalitat, respectivament.