3 February 2023 Corporatiu

Membres del Consello de Contas visiten la Sindicatura per a conéixer la seua metodologia de treball en les auditories de control de ciberseguretat

València, 3 de febrer de 2023.- Ahir va tindre lloc a la Sindicatura de Comptes un encontre entre personal del Consello de Contas de Galícia i de la Unitat d’Auditoria de Sistemes d'Informació (UASI) de la institució fiscalitzadora valenciana. Els membres del Consello, òrgan que iniciarà en breu l’Auditoria dels controls bàsics de ciberseguretat de les diputacions provincials de Galícia, mostraren el seu interés pels resultats dels últims treballs realitzats per la UASI en els quinze majors ajuntaments de la Comunitat Valenciana, així com per la metodologia utilitzada per a la realització dels mateixos. En aquest sentit, durant la jornada de treball, el personal de la UASI va compartir les seues experiències en la revisió dels controls de ciberseguretat en entitats locals i en l’aplicació de les guies de fiscalització dels OCEX disponibles a aquest efecte.

Aquesta trobada s’emmarca en l’habitual sintonia entre els òrgans de control extern autonòmics (OCEX), que interactuen i col·laboren per a la millora de l’acompliment de les funcions de control entre institucions anàlogues. En aquest sentit i com a institució capdavantera en el desenvolupament i aplicació de les noves metodologies en l’auditoria, la Sindicatura està compromesa pel que fa a compartir els coneixements adquirits i les experiències pràctiques de la seua aplicació amb la resta d’OCEX, així com amb el Tribunal de Comptes.

Pel que fa a la utilització i l'anàlisi de les noves tecnologies en l'auditoria pública, cal destacar que la Sindicatura va crear formalment en 2008 la Unitat d'Auditoria de Sistemes d'Informació (UASI), un referent a nivell estatal en la modernització dels sistemes de control i rendició de comptes. Després de 15 anys d'intensa activitat, la UASI ha crescut significativament i ha realitzat nombroses auditories de sistemes d'informació i de ciberseguretat, a mesura que la implantació de l'administració electrònica feia més necessària la seua presència en les fiscalitzacions.

En aquests moments, l'administració electrònica està ja plenament implantada en tots els ens del sector públic, el que fa indispensable que els equips de fiscalització siguen multidisciplinaris, incorporant auditors amb perfils econòmic i comptable, així com jurídic i tecnològic. Al seu torn, la problemàtica de la ciberseguretat, que ha irromput amb tota la seua cruesa en els últims anys, no ha fet sinó reforçar la necessitat que les institucions de control extern disposen d'especialistes en aquesta matèria.