26 maig 2020 Corporatiu

La revista Auditoría Pública edita un número especial en el seu 25 aniversari

Ha recopilat els articles guardonats amb el premi que organitza anualment 

València, 26 de maig de 2020.- La revista Auditoria Pública, el mitjà d'expressió dels tribunals autonòmics de comptes, ha complit 25 anys des de la seua creació en la primavera de 1995. Amb aquest motiu, la primera publicació dedicada a l’auditoria pública ha editat un número especial commemoratiu que recopila els articles guardonats amb el primer premi que organitza anualment des de 1997.

Aquesta edició digital inclou una valuosa selecció de treballs que interessarà a tots els professionals relacionats amb l'auditoria i la comptabilitat. També hi trobem les col·laboracions d’Asun Olaechea, presidenta d’ASOCEX (Associació d'Òrgans de Control Extern Autonòmics); Antonio López, president de la Cámara de Cuentas d'Andalusia, institució encarregada de la direcció de la revista; i les dels tres directors que ha tingut la publicació.

Important representació d’aquesta Sindicatura 

Entre els treballs premiats publicats trobem el més recent, concedit en l’edició de 2019 al secretari general d’aquesta Sindicatura, Lorenzo Pérez Sarrión, pel seu article "Estrategia de implantación de la administración eléctrónica en un órgano de control externo (OCEX): No hablamos solo de Tecnología" .

Altres membres de la casa també guardonats en diferents anys i els articles dels quals podem tornar a llegir en aquesta edició commemorativa són: l’auditor Antonio Minguillón Roy, guanyador del primer premi en 2006 pel seu treball “La fiscalización en entornos informáticos” i en 2014 per Los ICEX deben ser implacables en la lucha contra el fraude”; l’auditor José Andrés Ruiz del Molino, que obtingué el primer premi en 2008 amb el seu article “Una visión crítica de la regulación de la cuenta general de las entidades y de otras cuestiones”; i el tècnic d’auditoria Joaquín Izquierdo Peris i l’ajudant d’auditoria Raquel González Virgidano, guanyadors del primer premi en 2015 pel treball conjunt “El cumplimiento de los principios de economía, eficacia y eficiencia en la gestión de los fondos públicos destinados a la enseñanza primaria en la Comunitat Valenciana”. Entre els guardonats amb el segon premi figuren els auditors Antonio Minguillón Roy (2003) i Miguel Olivas Arroyo (2014), i el tècnic d’auditoria Jesús Picó Romero (2011).

Un mirall de l’evolució de l’auditoria en els últims 25 anys

La publicació ofereix una bona ocasió per a repassar l'evolució de l'auditoria pública en aquests últims anys, les inquietuds i reptes dels professionals dedicats a aqueixa labor. S'ofereixen anàlisis d'un ampli ventall de matèries. Així, entre les col·laboracions que han merescut el guardó de la revista, el lector trobarà articles sobre comptabilitat, estadística, informàtica, frau administratiu, costos, urbanisme, estabilitat pressupostària, indicadors de gestió, reptes de la fiscalització pública…

La pluralitat també es constata en els seus autors, ja que podem llegir treballs de professionals dels tribunals de comptes, tècnics de les administracions públiques, docents i investigadors de les universitats i de professionals de l'àmbit privat.

I és que aquesta ha sigut, des del seu començament, una publicació oberta a la participació no sols dels tècnics de les nostres institucions, sinó també d'altres professionals interessats en la matèria. Aquest fet, constatable en el número que es presenta, ha fet més interessant l'oferta de continguts i ha enriquit a tots, oferint diferents perspectives sobre el control de la gestió pública. 

Les institucions de control extern tenen la important missió de donar llum sobre els comptes públics, analitzar la gestió de les administracions i impulsar la transparència, eficiència i eficàcia en el maneig dels fons públics. Una tasca clau en qualsevol sistema democràtic, que exigeix actuar amb independència i professionalitat, bases de la credibilitat dels tribunals de comptes.

Paga la pena, per tant, cuidar la formació dels tècnics, promovent la reflexió, l'anàlisi i l'intercanvi d'experiències. Amb aqueix fi va sorgir Auditoria Pública fa ara 25 anys, una publicació consolidada i de referència per als professionals interessats en la matèria. En aquestes dues llargues dècades, hem sigut testimonis de grans canvis que han transformat la gestió de les nostres administracions públiques i el control d'aquesta gestió.

Anàlisi i crítica front a una etapa convulsa

El 25 aniversari d'aquesta publicació coincideix amb l'etapa més convulsa de les últimes dècades. La crisi de la COVID-19, amb les seues greus conseqüències sanitàries, econòmiques i socials, ha posat a prova la solidesa de les nostres institucions publiques i la seua capacitat per a respondre a una emergència que ningú havia previst.

L'especial situació també apel·la a les institucions de control, que amb els seus informes poden aportar molt a una gestió cada dia més eficaç i eficient, objectiu que en aquestes circumstàncies es mostra més necessari que mai. Aquesta publicació també vol remar en aqueixa direcció. Convençuts que la reflexió, l'anàlisi i la crítica ens enriqueixen, volem continuar esforçant-nos per a oferir continguts interessants i de qualitat. És la nostra modesta aportació a una matèria fonamental per a tota la ciutadania: el control dels fons públics.