19 October 2021 Informes

Informes de fiscalització de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC). Exercici 2020.

València, 19 d'octubre de 2021.- La Sindicatura de Comptes ha realitzat sengles auditories financeres dels comptes anuals de l’exercici 2020 de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC).

La Sindicatura ha emés una opinió en cadascun dels informes amb les següents excepcions:

  1. Existències de programes. En el cas de la CVMC,  ascendeixen a 1.767.924 euros, constituïdes íntegrament per bestretes a proveïdors. Pel que fa a la SAMC, ascendeixen 7.281.275 euros. En ambdós casos, les auditories reflecteixen que la informació és insuficient en la memòria dels comptes anuals en relació amb el règim de contractació aplicat a les adquisicions de contingut audiovisual. A més, s’indica que les existències de la CVMC no haurien de figurar en el seu balanç, sinó que s’haurien d’haver traspassat a la societat dependent, la SAMC.
  • Despeses de personal. En ambdós informes s’indica que el contingut informatiu de la memòria és insuficient. A 31 de desembre de 2020, dels 64 llocs de treball previstos en l’RLT de la CVMC, n’hi havia coberts 59, tots de manera provisional per mitjà de borses de treball temporal; 46 d’aquests 59 llocs (el 78,0%) s’han cobert amb personal de l’antic grup RTVV. A la mateixa data, dels 474 llocs de treball previstos en l’RLT de la SAMC, 468 estaven coberts de manera provisional per mitjà de borses de treball temporal; 367 d’aquests 468 llocs (el 78,1%) s’han cobert amb personal de l’antic grup RTVV.
  • Litigis. En ambdós informes, la Sindicatura indica una limitació a l’abast, donat que no ha obtingut informació suficient que li permeta determinar si la CVMC i la SAMC haurien d’haver registrat una provisió per a l’adequada cobertura comptable en relació amb els litigis existents.
  • Fons de reserva. Aquesta excepció, únicament indicada en l’informe de fiscalització de la CVMC, es refereix a la informació insuficient en la memòria dels comptes anuals sobre el fons de reserva per 5.000.000 d’euros constituït en l’exercici 2019.
  • Per altra banda, els auditors han inclòs en ambdós informes un paràgraf d’èmfasi referent a l’impost sobre el valor afegit dels exercicis 2016 a 2020. Segons s’indica, la comptabilització dels acords de liquidació practicats per l’Agència Tributària ha suposat per a la CVMC dotar una provisió per impostos a llarg termini per 12.884.727 euros i cancel·lar l’actiu que figurava comptabilitzat amb l’Agència Tributària per 8.227.888 euros. Pel que fa a la SAMC, eixos acords de liquidació han suposat una provisió per impostos a llarg termini per 11.565.491 euros i registrar un passiu per 15.034.687 euros.

    En relació a les conclusions sobre altres requisits legals i reglamentaris, la Sindicatura detalla els incompliments significatius de la normativa aplicable a la CVMC i a la SAMC, entre els quals podem assenyalar:

    1. Hi concorre una de les circumstàncies previstes en l’article 18.3 de la Llei 6/2016, de la Llei 6/2016, de 15 de juliol, de creació de la CVMC, per al cessament dels membres del Consell Rector, per la qual cosa s’haurà d’exposar causa justificada davant la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual.
    2. Contractació. Tant pel que fa a la CVMC com a la SAMC, la Sindicatura ha assenyalat incompliments relacionats amb els criteris d’adjudicació, l’estimació del pressupost base de licitació i l’assumpció dels costos dels avals en els contractes de producció audiovisual. A més, en relació només amb la SAMC, els auditors també han observat el fraccionament indegut de tres contractes menors, així com incompliments en les decisions per a contractar projectes (que no estan adequadament motivades) i el control sobre la subcontractació amb tercers.

    Sobre les recomanacions per a millorar la gestió de la CVMC i la SAMC, l’informe n’inclou cinc i quatre respectivament, entre les quals podem destacar:

    1. Prendre les mesures necessàries perquè els contractes laborals temporals no superen la duració màxima legal.
    2. Deixar constància documental de les negociacions realitzades entre les productores i la CVMC/SAMC prèvies a la formalització del contracte.

    Quant a les recomanacions dels informes de l’exercici 2018: de les tretze recomanacions que figuraven en aquests informes, la CVMC n’ha implantat totalment cinc, parcialment tres i té pendent d’implantar-ne cinc més; mentres que la SAMC n’ha implantat totalment quatre, parcialment quatre més i té pendent d’implantar-ne cinc.


    Per a veure l’informe complet de Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), feu clic ací.

    Per a veure l’informe complet de Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC), feu clic ací.

     

    NOTA

    Aquest resum pretén ajudar a comprendre els resultats dels nostres informes i facilitar la tasca als lectors i als mitjans de comunicació. Recomanem llegir-los per a conéixer el veritable abast dels treballs realitzats.