12 April 2022 Informes

Informe sobre l'evolució del deute de la Generalitat Valenciana

València, 12 d'abril de 2022.- La Sindicatura de Comptes ha efectuat un informe sobre el deute públic valencià, atenent l’escrit del president de les Corts Valencianes, en el qual es traslladava una sol·licitud de la Comissió d'Investigació sobre el Deute Públic de la Comunitat Valenciana.  Segons s’assenyala en el seu pla de treball, els objectius principals de la Comissió són “determinar la composició de l’estoc de deute públic de la Comunitat Valenciana i les seues causes, així com quantificar el deute autonòmic que ha de ser condonat i establir solucions per a aplicar aquesta condonació de deute”.

Per a elaborar el document, hem analitzat la informació continguda en els nostres informes del Compte General de l’Administració de la Generalitat Valenciana des de 1984 i recopilada per la Sindicatura en BADESPAV, la Base de Dades Econòmiques del Sector Públic Autonòmic Valencià, de lliure accés en el nostre web. Així mateix, hem treballat altres fonts d’informació amb contingut relacionat amb el deute públic i el finançament autonòmic.

Com a conclusions de l’Informe podem destacar que, des de l’inici de l’estat de les autonomies, la Generalitat Valenciana ha patit un dèficit pressupostari estructural, especialment intens a partir de 2009, que ha provocat que siga la comunitat autònoma més endeutada respecte al seu PIB. Aquest dèficit no ve provocat per efectuar unes despeses superiors a la mitjana autonòmica, sinó per uns ingressos inferiors a aquesta, entre els quals destaquen els procedents del sistema de finançament autonòmic.

Els mecanismes estatals extraordinaris de finançament –establits a partir de 2010 i addicionals al sistema de finançament autonòmic– han permés a la Generalitat mantindre la seua activitat malgrat l’infrafinançament i la impossibilitat per a obtindre recursos en els mercats financers. Ara bé, la conseqüència per a la Generalitat és molt diferent, ja que el finançament autonòmic es rep sense contrapartida, mentre que els mecanismes estatals són un increment del deute que hauria de tornar en el futur.

Segons l’estimació realitzada en aquest informe, amb un finançament autonòmic al nivell que correspondria en proporció a la seua població ajustada i amb el respecte a les necessitats estimades pel mateix model vigent, la Generalitat hauria pogut evitar una part molt important del deute acumulat.

Estimació dels orígens del deute públic acumulat en 2021 (53.820 milions d’euros)


Per a vore l'informe complet, feu clic ací. 


NOTA

Aquest resum pretén ajudar a comprendre els resultats del nostre informe i facilitar la tasca als lectors i als mitjans de comunicació. Recomanem llegir-lo per a conéixer el veritable abast del treball realitzat.