16 May 2022 Corporatiu

I Fòrum Professional d’Auditoria Pública, amb assistència del síndic Antonio Mira-Perceval

València, 16 de maig de 2022.- La Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) va acollir els passats 12 i 13 de maig, en la Facultat de Ciències Jurídiques i Socials de Toledo, el I Fòrum Professional d'Auditoria Pública, al qual va assistir el síndic Antonio Mira-Perceval.

Aquesta trobada, en la qual es varen inscriure més d’un centenar de persones, arrancà amb un previ el dia 11 consistent en una sessió oberta al públic general sobre auditoria pública, ètica i frau. Posteriorment, en la sessió inaugural del fòrum, van intervindre el rector de la UCLM Julián Garde; la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano; l'interventor general de l'Administració de l'Estat, Pablo Arellano, i l'interventor general de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, Francisco Javier Martín Cabeza.

Garde va assenyalar que ens trobem davant un canvi de paradigma en la despesa i en la justificació, un repte que cadascun “ha d'afrontar i resoldre”, i va apostar per l'aplicació dels resultats d'aquesta trobada professional davant aquesta perspectiva de canvi. Per part seua part, Martín Cabeza va apuntar la novetat que introdueix la gestió “per fites i objectius” dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i va dir que ja estan marxa els primers treballs d'auditoria, tant a nivell regional com estatal com per part del Tribunal de Comptes. Arellano va situar entre els reptes als quals s'enfronta l'auditoria pública, “un àmbit dinàmic que es projecta sobre entitats dinàmiques que han d'adaptar-se a exigències noves”, la transició digital o la resposta al Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència. Per últim, Chicano, va convidar a la reflexió conjunta sobre el propòsit de la institució i va assenyalar una evolució en les seues funcions originals. “Ara el control extern afronta desafiaments, ha de transcendir els seus objectius inicials i focalitzar-se en aspectes que incideixen clarament en la vida de la ciutadania com la sostenibilitat, la igualtat de gènere o la transparència”, va afirmar. I, en aquest sentit, va apostar per incorporar a l'informe públic tota aquella informació que puga ser rellevant per a totes les parts.

En les sessions següents s’abordaren, entre altres temes, la gestió de fons europeus, els reptes imminents de la professió, la innovació en auditoria pública mitjançant la computació en el núvol o la sostenibilitat, l'agenda 2030, així com la ciberseguretat, la tecnologia i la transformació digital, les quals protagonitzaren una taula rodona moderada pel director del gabinet tècnic d'aquesta Sindicatura, Antonio Minguillón.

Aquest primer fòrum ha propiciat el retrobament per prendre un nou impuls i parlar del present i del futur de la professió, deixant palès que l’escenari viscut a causa de la pandèmia i les seves conseqüències no han fet sinó posar de manifest el valor de l'auditoria pública per tal que al ciutadà, a l'empresa i a la societat arribe el millor dels resultats possibles de la gestió realitzada amb els diners públics.