30 abril 2022 Corporatiu

Els síndics Vicent Cucarella i Marcela Miró assisteixen a l’acte institucional del Dia de les Corts Valencianes

València, 30 d’abril de 2022.- El síndic major, Vicent Cucarella i la síndica Marcela Miró han estat presents a l’acte institucional del Dia de les Corts Valencianes, celebrat hui a l’Andana del Palau dels Borja, seu del parlament valencià. En un acte presidit per la Mesa de les Corts i en presència dels portaveus dels grups parlamentaris i dels membres del Consell, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha centrat el seu discurs en el problema de l’infrafinançament valencià. El president ha demanat mesures realistes i ha suggerit la condonació del deute de la Generalitat Valenciana en mans de l’Estat com una solució transitòria, mentre s’arriba a un consens polític i territorial sobre la reforma del sistema de finançament de les autonomies.

En eixa línia, Morera ha explicat que aquesta proposta està avalada per experts independents en referència a l’informe presentat aquest gener per la Comissió d’Experts de les Corts en Finançament Autonòmic −de la qual el síndic major, Vicent Cucarella, hi forma part− en resposta al plantejament del Ministeri d’Hisenda sobre la població ajustada i on s’advocava també per rescabalar el deute generat per l’infrafinançament. Un deute que, ha afegit, “ja tenim documentat i quantificat per la Sindicatura de Comptes”, tot referint-se a l’Informe sobre l’evolució del deute de la Generalitat Valenciana publicat el passat 12 d’abril per aquesta Sindicatura atenent a la petició realitzada per la Comissió d'Investigació sobre el Deute Públic de la Comunitat Valenciana de les Corts Valencianes.

Entre les conclusions d’aquest informe, s’hi troba que “des de l’inici de l’estat de les autonomies, la Generalitat Valenciana ha patit un dèficit pressupostari estructural, especialment intens a partir de 2009, que ha provocat que siga la comunitat autònoma més endeutada respecte al seu PIB. Este dèficit no ve provocat per efectuar unes despeses superiors a la mitjana autonòmica, sinó per uns ingressos inferiors a aquesta”. Segons l’estimació realitzada en l’informe, amb un finançament autonòmic al nivell que correspondria en proporció a la nostra població ajustada, i amb el respecte a les necessitats estimades pel mateix model vigent, la Generalitat hauria pogut evitar una part molt important del deute acumulat, que s’estima en 53.820 milions en 2021.

Segons el president Morera, "és un deute insostenible que demana una acció urgent, un sanejament que permeta la prestació dels serveis públics. El caos econòmic que ha generat l’Estat amb un sistema de finançament que s’ha demostrat ineficient i per l’incompliment de la reforma de la LOFCA fa que siga necessària una actuació extraordinària”. En aquesta línia, considera que la proposta transitòria “és realista i viable i es podria implementar perfectament en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat”, per la qual cosa ha proposat als presents “que encetem un consens ampli per fer-la possible i seguir treballant per un sistema que siga més just per a la Generalitat Valenciana”.

Com és habitual durant l’acte de commemoració del Dia de les Corts Valencianes, s’ha lliurat l’alta distinció Francesc de Vinatea, que ha reconegut aquest any al poble ucraïnés per la seua resistència davant la invasió per part de Rússia. També s’han atorgat els guardons Guillem Agulló, els quals premien la lluita contra el racisme, la xenofòbia i les delictes d’odi, que en aquesta ocasió han reconegut el professor de secundària Miquel Àlvarez Dolç, qui va patir a principis d'enguany una agressió de caire homòfob, i l’ex entrenador del València CF, Guus Hiddink, per la seua decisió de retirar les pancartes nazis abans de jugar un partit en Mestalla ara fa 30 anys.