15 February 2022 Corporatiu

Els OCEX i el Tribunal de Comptes fiscalitzaran de forma conjunta els fons europeus Next Generation

València, 15 de febrer de 2022.- Els Òrgans de Control Extern Autonòmics (OCEX) i el Tribunal de Comptes acordaren en la Comissió de Coordinació en l’Àmbit Autonòmic celebrada el passat 11 de febrer fiscalitzar de forma conjunta els fons europeus Next Generation.

Com sempre, la representant de la Sindicatura en aquesta comissió va ser la síndica Marcela Miró, qui optà per participar per via telemàtica −junt a representants d’altres OCEX− a la reunió que va tindre lloc a l’Ajuntament de Garganta de la Olla (Càceres). 

Sota la presidència del conseller del Departament Cinqué de Comunitats i Ciutats Autònomes, Luis Antonio de Padua Ortiz de Mendívil Zorrilla, a la reunió s’acordà la coordinació de totes les institucions de control extern en la fiscalització dels fons que l’Estat ha acordat distribuir al sector autonòmic. Un treball que iniciarà en les properes setmanes i es centrarà en l’examen de les mesures adoptades per les 17 comunitats autònomes, Ceuta i Melilla per a afrontar amb èxit la gestió dels fons europeus. 

Davant les quantitats milionàries que es van a repartir, els òrgans de control extern coincidiren en que les administracions competents haurien de tindre desenvolupats i previstos diferents instruments de control, com és la implantació dels plans de mesures antifrau. Aquestos plans, la implementació dels quals és una exigència de la Unió Europea, tenen com a finalitat garantir que els fons s’utilitzen de conformitat amb les normes aplicables.

En aquest sentit, la fiscalització vol contribuir a la bona gestió de les administracions autonòmiques centrant-se en les mesures preparatòries per a la recepció i gestió dels fons Next Generation. Així doncs, al treball s’analitzarà si les comunitats i ciutats autònomes han dissenyat i posat en marxa les mesures normatives, organitzatives, de planificació estratègica i de gestió dels recursos necessaris per tal de tramitar de forma àgil, transparent i eficaç els fons l’execució dels quals els ha estat encomanada, de manera que puguen materialitzar-se en actuacions i projectes transformadors de l’economia. 

Aquesta fiscalització en l'àmbit autonòmic s'emmarca en una sèrie d'actuacions programades pel Tribunal de Comptes, que, igual que els seus homòlegs europeus, preveu fiscalitzacions sobre aquesta matèria tan rellevant. En la reunió es van tractar també a ltres temes com els programes de fiscalització per a l'any 2022 de cadascuna de les institucions de control dels comptes públics. A més, s’abordaren diferents actuacions encaminades a reforçar la col·laboració en el control del sector públic autonòmic.

Fons Europeus Next Generation 

L'Instrument Europeu de Recuperació Next Generation −per valor de 750.000 milions d’euros− és el major instrument d'estímul econòmic mai finançat per la Unió Europea amb destinació a tots els Estats membres. En aquest sentit, l'execució dels projectes vinculats a aquestos fons planteja un desafiament a les comunitats i ciutats autònomes com a entitats gestores a causa del volum de les inversions i del breu període establit per a la seua execució. 

En el marc del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR), l’estat espanyol podrà rebre fins a 140 mil milions d'euros entre el 2021 i el 2026. Els estats membres de la UE que no complisquen les fites i objectius compromesos en el Pla de Recuperació s'enfronten al risc de reembossament exigit per la Comissió Europea.