2 June 2023 Corporatiu

El Tribunal de Comptes i els OCEX fiscalitzaran les actuacions per a reduir la bretxa digital a les aules

  • Els fons Next Generation financen el programa per a la digitalització del sistema educatiu amb 989 milions d'euros, dels quals 970 milions es destinen a la dotació de dispositius portàtils per a 300.000 estudiants i de sistemes digitals interactius per a 240.000 aules. 
  • Durant la reunió de la Comissió de coordinació en l'àmbit autonòmic, el Tribunal de Comptes i els OCEX van abordar i compartir els criteris que cada institució aplicarà durant els treballs d'aquesta fiscalització, que es contempla estiga conclosa en el segon semestre de 2024.

València, 2 de juny de 2023. Ahir va tindre lloc la reunió semestral de la Comissió de coordinació en l'àmbit autonòmic del Tribunal de Comptes i els Òrgans de Control Extern Autonòmics (OCEX) a la qual va acudir el síndic major, Vicent Cucarella, en substitució de la síndica Marcela Miró, qui en aquesta ocasió no va poder assistir. Una trobada presidida pel conseller del Departament Cinqué del Tribunal, Pàdua Ortiz de Mendívil Zorrilla, en el qual es va acordar la fiscalització de les actuacions dutes a terme en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per a reduir la bretxa digital a les aules. Es tracta d'una fiscalització conjunta que examinarà la gestió de 970 milions d'euros procedents dels Fons Next Generation. Aquests fons estan destinats a proveir almenys a 300.000 alumnes de dispositius portàtils i connectivitat i a dotar 240.000 aules d'equipament digital en tota Espanya. El programa pretén reduir la bretxa digital de l'alumnat més vulnerable i millorar les dotacions digitals de les aules en els centres sostinguts amb finançament públic.

Els OCEX que participen en aquesta fiscalització seran els encarregats de verificar les actuacions desenvolupades per les Administracions Autonòmiques en els seus respectius àmbits, mentre que el Tribunal de Comptes ho farà a Cantàbria, La Rioja, Extremadura i Múrcia. Un treball d'auditoria que succeeix als ja realitzats pel Tribunal de Comptes i els OCEX sobre les mesures adoptades en l'àmbit autonòmic per a la gestió dels fons europeus, els informes resultants dels quals han sigut recentment aprovats.

Amb aquesta iniciativa es vol contribuir a la bona gestió d’aquestos fons provinents de la Unió Europea. En aquest sentit, fins a l'any 2026, Espanya podrà rebre fins a 140 mil milions d'euros del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, que s'estan destinant a implementar diferents projectes de modernització.

Durant la reunió es van valorar de manera positiva els resultats obtinguts en aquest tipus de fiscalitzacions, en concret els referits a l'auditoria recentment conclosa sobre les mesures per a la implementació del PRTR. Abordar aquesta fiscalització de manera conjunta ha permès identificar i compartir bones pràctiques i iniciatives rellevants, així com les eventuals necessitats i oportunitats de millora, tot això en un moment en el qual les entitats fiscalitzades disposen de marge de reacció per a la seua correcció i amb la finalitat última de contribuir a la bona gestió dels fons europeus.

Les reunions d'aquesta Comissió són el fòrum en el qual es debaten les qüestions referents a la fiscalització de les Comunitats Autònomes com ara la programació anual de les auditories de les respectives Institucions o la identificació de matèries d'interés comú per a realitzar fiscalitzacions conjuntes. Aquestes últimes permeten aplicar criteris comuns en el control del sector públic autonòmic i obtindre una visió comparada de totes les comunitats.