13 octubre 2021 Corporatiu

El síndic major assisteix a l’acte institucional del 9 d’Octubre al Palau de la Generalitat

València,13 d’octubre de 2021.- El síndic major, Vicent Cucarella, va estar present com cada any a l’acte institucional del 9 d’Octubre. Coincidintamb el final de la majoria de les restriccions degudes a la pandèmia de COVID19, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va qualificar aquesta jornada de celebració del dia de tots els valencians i valencianes com “el 9 d’Octubre més esperançador de la història recent”. En aquest sentit, Puig va destacar la important tasca dels sanitaris valencians en aquest any i mig de pandèmia,qualificant-la de “proesa humana, cívica i professional”, tot proclamant: “En 1238 vam nàixer. En 2021, renaixem”.

Aquesta fita commemora la nostra existència com a poble valencià ara fa 783 anys, la qual, amb l’entrada de Jaume I a la ciutat de València, ens va donar nom i veu com a comunitat. En aquest sentit, el discurs del president va remarcar la fortalesa del poble valencià i del seu autogovern, sense oblidar la denúncia de l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana. 

La mateixa reflexió va fer la vicepresidenta i secretària del Consell, Mònica Oltra, tot indicant que la comunitat que formem “ha de proporcionar a cada ciutadà i a cada ciutadana els serveis necessaris per al seu benestar i desenvolupament personal, uns serveis per als quals és imprescindible un finançament just”. A més, Oltra va afegir que el nostre hàbitat també forma part de la nostra identitat, recordant “l'obligació de preservar el nostre entorn per a deixar en herència a les pròximes generacions una societat més inclusiva, més amable, més justa i més sostenible".

Pel que fa als premis que es lliuren tots els anys en aquest acte, l’Alta Distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Octubre va ser en aquesta ocasió per al personal de vacunació. Altres distincions anaren a parar a l'historietista de còmics i il·lustrador Paco Roca i el poeta Josep Piera, entre d’altres. Per altra banda,entre els guardonats pel seu Mèrit Cultural estigueren el cantautor Dani Miquel i el grup musical Al Tall. Per que fa a la Distinció Joan Lluís Vives, es va lliurar al projecte teatral Escena Erasmus, promogut per la Universitat de València.